Хімія цитрусових

Хімія цитрусових Відділення хімії та біології Київської МАН започатковує цикл публікацій «Цікава хімія», присвячених проведенню практичних занять з хімії та хімічних технологій.

Хімія – це наука, яку ми можемо бачити у всьому. І це без перебільшення, адже, наприклад, колір, запах та навіть смак фруктів обумовлюють хімічні речовини. Минулого тижня наші учні  вивчали Хімію цитрусових.  Таке цікаве практичне заняття було проведено учнями та керівницею секції «Хімія» відділення хімії та біології Київської МАН Бодюл Наталією Сергіївною.  Учні досліджували вміст вітаміну С в апельсинах та лимонах, адже  це фрукти, що сприяють підтримці імунітету, особливо восени та взимку. Дізнавалися про пігменти та природні індикатори.

Чи знаєте ви? У всіх апельсинах міститься каротин, тобто той самий жовто-помаранчевий пігмент, який забарвлює жовтки та моркву. Сицилійські апельсини таких сортів як моро, тарокко та санґвінелло відрізняються тим, що в них утворюється червоний пігмент антоціан, котрий і надає характерного червоного кольору стиглим плодам.

Версія для друку Опубліковано: 20 Жовтня 2023