КМАН Київська Мала академія наук

Здобутки членів Київської МАН на Пекінському конкурсі юнацької науково-технічної творчості

Здобутки членів Київської МАН на Пекінському конкурсі юнацької науково-технічної творчості Цього року наприкінці березня відбувся 36-й Міжнародний Пекінський конкурс юнацької науково-технічної творчості (BYSCC − Beijing Youth Science Creative Competition), в якому взяли участь представники близько 20 країн світу, в тому числі і делегація від України, до якої увійшло 4 учнів-членів Київської Малої академії наук учнівської молоді на чолі з керівником − Володимиром Назаренком. Заздалегідь треба відзначити, що виступ пройшов досить успішно – було отримано чотири срібні медалі і три спеціальні премії у номінації «Наукова інновація» (відзначаються найкращі роботи іноземних учасників конкурсу).


Головним організатором конкурсу є Пекінська науково-технологічна асоціація, яка створила чудові умови для його проведення.  В Пекінському аеропорту, куди ми прилетіли пізньої ночі, делегацію радо зустрічали студенти Пекінського університету, які супроводжували нас постійно до самого від'їзду. З аеропорту нас відвезли до охайно впорядкованого академмістечка на околиці Пекіна, де був наш готель і палац, в якому  відбувався сам конкурс та урочисті церемонії  (відкриття, закриття та нагородження переможців). За умовами конкурсу, кожна делегація мала право подати 2 спільних проекти у супроводі 4-х виконавців. Юні кияни підготували два командних проекти, виконаних головним чином на базі Інституту біохімії ім. О.В. Палладіна НАН України. Перший − у виконанні Катерини Берінської (11 кл. середньої загальноосвітньої школи № 9) та Євгена Бутенка (10 кл. середньої загальноосвітньої школи № 9) «Оцінка методу візуалізації і визначення проліферації клітин лінії К562 за допомогою флуоресцентних карбонових наночасток», науковий керівник Назаренко В.І. Виконавці другого проекту «Розвиток оксидативно-нітрозативного стресу за цукрового діабету 1-го типу та його корекція холекальциферолом» − Денис Головань (11 кл. середньої загальноосвітньої школи № 201) і Діана Ромадіна (10 кл. Українського медичного ліцею), науковий керівник Шиманський І.О. Роботи наших юних дослідників справили позитивне враження на журі конкурсу −  обидва проекти отримали друге місце та срібні медалі.





Це вже 10 раз поспіль, починаючи з 2007 року, українська юнацька делегація демонструє високий науковий рівень і виборює призові місця на такому престижному змаганні. Щороку склад делегації оновлюється, а постійно її очолює та за дорученням Президії НАН України здійснює підготовку до виступів провідний науковий співробітник Інституту біохімії ім. О.В. Палладіна НАН України, керівник секції екології відділення екології та аграрних наук та віце-президент Київської МАН Володимир Іванович Назаренко. За 10 років у Пекіні демонстрували свої розробки 32 представники учнівсько-студентської молоді України, які завжди поверталися на Батьківщину з медалями та грамотами.  Але не тільки задля отримання призових місць та нагород здійснюється поїздка до Пекіна. Велику користь приносить спілкування юнаків і дівчат з України із членами інших делегацій, обговорення пріоритетних напрямків та сучасних наукових проблем і навіть виступи з національними художніми номерами під час церемонії нагородження переможців та урочистого закриття конкурсу.



Серед представлених на конкурсі розробок велике враження справили чисельні проекти китайських студентів, які вирізнялися своєю актуальною, науково-практичною спрямованістю, змістовністю, досконалістю і завершеністю. Спілкування під час конкурсу відбувалося англійською мовою, і тут наші учні були на висоті.





Під час перебування в Пекіні учасникам конкурсу була запропонована наукова та культурно-пізнавальна програма: зустрічі з керівниками BAST, екскурсії до Великої Китайської стіни та до літньої резиденції імператорів− «Літній сад», поїздка до торговельного центру з метою придбання китайських сувенірів.Для керівників делегацій було влаштовано форум з розвитку наукової освіти та обміну досвідом виховної роботи із творчою молоддю.



Попереднє запрошення на участь у наступному 37-му Пекінському конкурсі юнацьої наукової творчості ми вже отримали. Хто на ньому буде представляти Україну − визначимо за  результатами міських та всеукраїнських конкурсів МАН.