Урок, присвячений дослідженню вітамінів у фруктах, у Дитячій лабораторії BASF Kids’ Lab та екскурсія юних дослідників Музеєм популярної науки і техніки “Експериментаніум”

Осінь – пора вітамінізувати свій організм. Саме цим напрямком зацікавилися наймолодші МАНівці. На цей раз тема досліджень – вітаміни. У сучасній лабораторії BASF Kids’ Lab юні науковці власноруч провели серiю вражаючих експериментів із фруктами на тему здорового харчування «Clever Foodies». У ході сміливих дослідів МАНівці на власні очі отримали відповіді на питання «З чого складаються продукти, які ми їмо?», «Чому фрукти такі корисні?», «Що таке пігменти та для чого вони у продуктах харчування?». Учні поглибили свої знання з таких наук, як хімія, біологія, ботаніка, природознавство, анатомія, економіка, фізика, екологія. Вони зрозуміли особливості, важливість та значення не лише хімічної, а й аграрної та сільскогосподарської галузей країни, примірили на себе ролі споживачів та покупців овочей та фруктів та змінили ієрархію власних харчових уподобань через розуміння корисності останніх для організму людини.
Юні дослідники провели дослідження, яке складалося з трьох експериментів. Перший мав на меті визначення вітаміну С у чотирьох продуктах: свіжовижаті соки лимону та апельсину, заводський лимонад та апельсиновий сік з магазину. При змішуванні йоду і крохмалю забарвлення отриманої речовини стає темно-синім. Якщо додати вітамін С, колір вихідної речовини стає безбарвним. В результаті діти встановили, що колір емульсії при додаванні соку свіжовижатих лимону і апельсину – змінився; колір магазинного соку змінився, але став зелений (оскільки у складі є жовтий барвник); колір лимонаду – не змінився, тому що у його складі відсутній вітамін С!
Другий експеримент полягав у перевірці за допомогою лакмусового паперу наявності у вищезазначених продуктах лимонної кислоти та її рівня. Результат вразив учнів: найвища концентрація виявлена у лимонаді – лакмусова смужка стала червоною. У всіх інших продуктах реакція була слабкою.
Третій дослід – розбавлення магазинного гранатового соку у 32 рази. У результаті залишився слабкий запах соку і червоного кольору. Це підтвердило факт, що до його складу додають барвник для фіксації кольору і ароматизатор.
Кожен учасник одержав диплом за успішне проведення наукового дослідження та лабораторний журнал із домашнім завданням. Зокрема, вдома разом із батьками учні зможуть перевірити, чи змінить лимонний сік та вітамін С колір тертого яблука, дізнатися, яку функцію виконують смачні кольори овочів та фруктів та які дивовижні ефекти мають відповідні пігменти.
В результаті юні науковці змогли дізнатися більше про бізнес німецького концерну BASF – світового лідера хімічної індустрії, який поєднує економічний успіх із захистом довкілля та соціальною відповідальністю. Близько 115 000 співробітників BASF роблять свій внесок в успіх клієнтів концерну практично в кожному секторі та практично в кожній країні світу. У 2015 році BASF святкував 150 років від дня свого заснування. Згідно зі звітом про економічну діяльність за 2018 рік, прямий внесок департаменту Agricultural Solutions BASF в економіку України склав 915 млн грн (близько 0,03% ВВП країни).
Після цього маленькі науковці взяли участь в екскурсії Музеєм популярної науки та техніки «Експериментаніум». Це навчально-розважальний центр для дітей та дорослих, постійна експозиція якого» налічує більше 300 інтерактивних експонатів і присвячена механіці, оптиці, електриці, магнетизму і акустиці. Окрім цього, в музеї є анатомічний відділ, відділи «Таємниці води», «Новітні технології» та оновлена експозиція “Механіка да Вінчі”. На юних дослідників справили велике враження експонати, що демонстрували фізичні явища, зокрема, зародження торнадо та блискавки, оптичні ілюзії, а також складні головоломки, лазерний і дзеркальний лабіринти.
У цей день в ігровому форматі київські МАНівці відкрили чудовий та цікавий світ багатьох наук через прості й безпечні наукові експерименти. Впевнені, що у майбутньому вони стануть відомими вченими, які створять важливі винаходи для людства. Сподіваємося, що отриманні знання та досвід наші учні застосують для подальшої наукової роботи. Це вже другий спільний захід відділення економіки з Музеєм популярної науки та техніки «Експериментаніум» та BASF Kids’ Lab. Попередній був проведений 8 жовтня та стосувався наукових експериментів з очищення води.
Відділення економіки планує і надалі організовувати різноманітні міждисциплінарні заходи для юних науковців у рамках діючих проектів «Економісти без меж» та «Занурення у бізнес» для вивчення різних аспектів економічної науки, окремих галузей економіки та успішного виконання економічних ролей споживачів, найманих працівників та підприємців. Приєднуйтесь!